Bel ons: 058 5853788 | E-mail: info@coffee-central.nl

Column: Het schoteltje

Ik hoor de woorden van mijn oma nog steeds wanneer ik de koffiemolen aan het afstellen ben en de maling verschillende keren weggooi. “Koffie weggooien is zonde, doe het maar in een zakje zodat ik het mee kan nemen naar huis.” Mijn oma vertelde dan dat de koffie in haar tijd werd opgewarmd op het fornuis om maar niets weg te hoeven gooien. Koffie was in hun tijd erg duur en zonde om weg te gooien.

De koffie die op het vuur stond, was uiteraard erg warm en begon langzaam in te dikken. Een oplossing was om hier melk bij te voegen, zodat de koffie werd verdund en dit makkelijk weg te drinken was. Lang niet verkeerd. De andere manier was om een beetje water bij de koffie te mengen en dit vervolgens op te drinken.

Maar tijd is geld en geld was er niet. Om dit op te lossen werd het schoteltje gebruikt. Wanneer er haast was, werd de koffie op het schoteltje gegoten en naar binnen gewerkt. Toen ik hier van hoorde klapperden mijn oren. Ik ben gewend dat het schoteltje de ondersteuning van het kopje is, om geen kringen op de tafel te maken en het is reuze handig om de melk, suiker, lepeltje en niet onbelangrijk het koekje op te serveren. Maar toch is het waar wat mijn oma zei. Door meer navraag te doen kwam mij steeds meer ter ore dat het schoteltje diende om de koffie af te laten koelen.

Een paar maanden geleden nam ik de beslissing om het schoteltje letterlijk de deur uit te doen en iedereen een kopje koffie te geven zonder schotel. Omdat, zo was mijn redenatie, wanneer je gaat genieten van onze kwaliteitskoffie je tijd genoeg zou moeten hebben om deze rustig te laten afkoelen.

Wij hebben het geweten. Na drie dagen hebben we het schoteltje weer in ere hersteld. Het schoteltje zit, net als koffie drinken, in onze genen. Maar wil je beslist geen schoteltje, dan serveren we uiteraard de koffie ook zonder.

Related posts

Comments are currently closed.

Top