Bel ons: 058 5853788 | E-mail: info@coffee-central.nl

Column: Extra heet

Of ik een extra hete cappuccino kan maken, was de vraag. Mijn nekharen schoten overeind. Moet ik nu tegen beter weten in een cappuccino maken, waarbij ik zeker weet dat ik de kwaliteit die ik wil schenken niet ga halen? De klant is koning, keizer en admiraal, maar soms weet ik het beter. Ik probeer dan altijd uit te leggen dat een cappuccino maar een maximale temperatuur mag hebben vanwege de verbranding van de melk.

Verbranding van de melk ontstaat doordat de eiwitten, een van de belangrijkste factoren van melk, te hoog worden verhit. Een cappuccino wordt altijd gemaakt met volle melk, omdat de ingrediƫnten in de volle melk het beste in verhouding zijn. Bekijk het verschil tussen de eiwitten en vetten maar eens in de supermarkt tussen de verschillende soorten melk. De vetten zorgen voor de romigheid en de eiwitten voor het schuim. Wanneer je thuis melk wilt schuimen, gebruik dan ook altijd volle melk en bij voorkeur zo koud mogelijk om het beste resultaat te krijgen.

Om een cappuccino niet te verpesten, hanteer ik een maximum temperatuur van 65 tot 70 graden. Bij hogere temperaturen verbrandt de melk en zakt de cappuccino als een kaartenhuis in elkaar. Als barista temperatuur ik met de hand en weet ik wanneer ik moet stoppen. Bij gebruik thuis of om te oefenen adviseer ik een kleine thermometer. Leuk voordeel van met de hand temperaturen is dat ik nu zachte vingertoppen heb, omdat ik deze altijd verbrand. Lukt het hartje niet in een keer? Geen nood, dat lukt niemand de eerste keer. Maar oefening baart kunst en cappuccino, en mocht het niet lukken of zijn er vragen, dan kan ik altijd een workshop verzorgen.

Related posts

Comments are currently closed.

Top