Bel ons: 058 5853788 | E-mail: info@coffee-central.nl

Column: Romige melk voor de cappuccino

Dagelijks vragen mensen welke koffie wij hebben en daar zijn we trots op. Elke dag vertellen wij aan de pure espressodrinkers dat de espresso even door moet worden geroerd om de créma te mengen met de espresso. Een bijkomend voordeel is dat er extra zuurstof bij komt en de espresso licht afkoelt om het nog beter te kunnen proeven. Wat je dan proeft? Een heerlijke espresso, lekker fruitig met heerlijke citrustonen. Wat rest is een heerlijk zacht zuurtje, die je direct herkent en fantastisch blijft hangen.

Wat onze gasten nooit vragen, is welke melk wij gebruiken. Echter voor een cappuccino is dit van essentieel belang. In de hippe koffiebuurt in London wordt je platgegooid met skimmed milk latte. Dat houdt eigenlijk gewoon in dat er een latte wordt geserveerd met magere melk. Magere melk mist alleen een aantal essentiële onderdelen. Het eerste wat ontzettend belangrijk is, zijn de vetten die zorgen voor de romigheid. Wij zorgen door middel van stoom dat de luchtmoleculen aan de vetmoleculen worden toegevoegd. Hierdoor wordt de melk romig. Als dit proces is voltooid, zorgen de eiwitten voor de body van het melkschuim. Deze twee factoren zorgen ervoor dat wij elke dag overheerlijke cappuccino kunnen serveren.
Maar welke melk moet je nou kiezen in het oerwoud van aanbieders van melkproducten. Ga je voor verse melk of houdbare melk? Wil je magere, halfvolle of volle melk hebben? En ga je voor normale of biologische melk en wat zijn de verschillen? Om dit te kunnen beantwoorden zal ik onze melk keuze toelichten.

De keuze tussen vers en houdbaar ligt dicht bij elkaar. Om verse melk te maken, wordt de melk enkele seconden verhit rond de 70 graden. Dit wordt pasteurisatie genoemd. Om de melk langer houdbaar te maken, wordt de melk gesteriliseerd. Dat houdt in dat het iets hoger en iets langer verhit wordt, zodat het ook buiten de koelkast goed te bewaren is. Er is een klein beetje smaakverschil. Dit is minimaal en niemand zal het verschil blind kunnen proeven.

Biologische melk komt van veehouderijen waar op de meest natuurlijk manier wordt gewerkt, zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmest en met het welzijn van de dieren op de eerste plaats. Met een goed espressoapparaat kun je magere, halfvolle en volle melk schuimen, maar de romigheid van de volle melk zorgt voor de beste smaak van de cappuccino. Er is een klein beetje smaakverschil, dit heeft met de verhitting te maken van zowel de gepasteuriseerde als gesteriliseerde melk.

Uiteraard is smaak bepalend voor het product welke je gebruikt, voor het eiwit- en vetpercentage maakt het absoluut niet uit. De smaak bepaalt uiteindelijk welke melk het beste in harmonie is met de espresso. Op deze manier zoeken wij de perfecte balans voor onze biologische koffie. Hierbij is onze keuze gevallen op biologische, houdbare volle melk. De extra romigheid en de fantastische smaak die deze melk heeft, zorgt ervoor dat wij de ambitie kunnen vasthouden om de beste cappuccino van Leeuwarden te maken en volgend jaar nog hoger in de Misset koffie top 100 te scoren.

Related posts

Comments are currently closed.

Top